KAKO GREDO MAME IN BIZNIS Z ROKO V ROKI

09.12.2015

V enem od nedavno prebranih člankov sem zasledila, da ŽENSKE postavljamo NOVO DEFINICIJO USPEHA. Delež ekonomske moči žensk  v svetu zelo hitro narašča in ima še velik potencial za nadaljnjo rast. Po zadnjih podatkih  je v preteklih 3 letih  več  kot 175 milijonov žensk- podjetnic v 67 gospodarstvih  začelo svoj posel ali ga že nekaj časa vodijo in 15 milijonov od teh žensk bo  širilo svoj posel, tako da bodo zaposlile vsaj 6 oseb  do leta 2018. (vir: Global Enterpreneurship Monitor)

Navdušena sem nad dejstvom, da bomo ženske vodile globalno gospodarstvo 21-tega stoletja, in kar je še bolj navdušujoče, da bomo ustanavljale TRANSFORMACIJSKA PODJETJA in ne toliko TRANSAKCIJSKA PODJETJA, takšna, ki bodo temeljila bolj na NAMENU kot na DOBIČKU. Pa da ne bi mislili, da to ne bodo dobičkonosna podjetja, vendar bo dobiček bolj posledica delovanja, kot pa glavni namen delovanja.

Sem mamica prekrasne hčere, ki je stara 6 let in čudovitega sinka, ki je star 4 leta. S partnerjem sva oba v podjetniških vodah že več kot 10 let  in poleg posla uspešno vodimo tudi naše podjetje »družina d.o.o.«. Hvaležna sem, da danes zase lahko rečem, da uspešno usklajujem svoj posel in družino in da me niso pogoltnile »paradigme«, da mame z majhnimi otroki in podjetništvo ne gredo skupaj, da moramo biti popoldan doma, se ukvarjati z otroki, opravljati gospodinjska dela, itd.

Ja, seveda, saj to mame tako ali tako počnemo, zraven tega  pa počnemo še veliko drugih reči, kot je vodenje podjetja, dodaten posel ob službi, intenzivno ukvarjanje s športom, umetnostjo, dodatno izobraževanje, aktivno delovanje v kakšnem društvu, pisanje knjig in še in še…

Vedno pa zame ni bilo tako. Na začetku sem se zelo borila z vedno istim občutkom, ki mu pravimo »slaba vest«! Zveni znano, kajne? Kar naprej sem imela občutek, da kadar delam malo dlje ali kadar grem na kakšno izobraževanje, da bi morala biti z otroki in seveda obratno, kadar sem bila z otroki, se mi je zdelo, da ničesar drugega ne morem narediti in podobno. Včasih sem bila tako obupana, da sem hotela kar pustiti vse skupaj in najti »klasično« službo od 7ih do 15ih ali pa sem partnerju nalagala občutek krivde, da se pri moških starševstvo manj pozna, kar je vodilo v konflikte in podobno. Bili so trenutki, ko sem s solzami v očeh božala svoja speča otroka in globoko razmišljala, kako naprej, ko sem mislila, da moram kot mama pač opustiti svoje podjetniške sanje, kar mi je paralo srce.

Dokler nisem nekega dne  ugotovila, da moram spremeniti svojo definicijo  za  ravnovesje in upoštevati nekaj pravil, ki jih upoštevajo uspešne poslovne mame.

Saj ne rečem,  da je enostavno in da vedno gre vse po načrtih, kje pa!! Se pa vsekakor da, če upoštevaš določena pravila  in res sem vesela, ko vidim da je vedno več žensk, mladih mamic, ki se zavedajo svoje moči in svojih sposobnosti in pogumno stopijo v podjetniške vode ali so že zelo uspešne podjetnice ali vodilne osebe v podjetjih.

8 PRAVIL ZA POSLOVNE MAME:

1.       OTRESITE SE NEGATIVCEV OKROG VAS

Pri vsem tem delu pa res nimate časa za poslušanje negativnih ljudi, ki vas želijo povleči s seboj v svoj svet problemov.

2.       VKLJUČITE OTROKE V SVOJ POSEL

Naj bo vaša družina del vašega posla. Igrajte se, da so vaši otroci direktorji in jih sprašujte, kako bi oni rešili določene situacije s katerimi se srečujete. Naj bodo del vašega potovanja, saj so verjetno ravno

oni glavni razlog, zakaj si želimo ustvariti več.

3.       VZAMITE SI ČAS ZASE

Podjetništvo, tako kot starševstvo ni služba od 7ih do 15ih. Včasih ostanemo dolgo v noč pokonci, da dokončamo neko delo, zjutraj ob 7.30 pa je že treba otroke odpeljati v vrtec ali šolo. Bodite prijazne do sebe, vzamite si čas zase, pa čeprav je to samo dihanje svežega zraka. Otroci bodo tako ali tako razmetali igrače, pojedli ali raztrgali vaše papirje ali naložili viruse na vaš računalnik. Vaše najboljše orožje naj bo v takih primerih smisel za humor. Uživajte svojo  vlogo kot  mama-podjetnica. V resnici smo super junakinje.

4.       IŠČITE IDEJE IN ZAGON

Iščite inspiracijo povsod, zapišite si stvari, ki vas »zafrustrirajo« skozi dan in potem poiščite kreativne ideje kako to spremeniti. Včasih je vse kar potrebujete IDEJA in INTERNET, da skreirate produkt, ki lahko spremeni svet. Naj vas neizkušenost ne ustavi. Poiščite ljudi, ki imajo izkušnje in se učite od njih, najdite mentorje, ki vam bodo s svojim znanjem pomagali pri rasti.

5.       OSREDOTOČITE SE NA POZITIVNE STVARI

Že tako ali tako se srečujemo z občutki krivde kot straši, zato je še toliko bolj pomembno da znamo ta občutek krivde nadomestiti s fokusom na pozitivne stvari. Res je, da imamo hektične urnike, kot rezultat tega pa je, da se naši otroci učijo, kako biti samostojni in zanesljivi. Dobivajo direkten vpogled kako podjetništvo deluje.

6.       PRENEHAJTE ISKATI IDEALNO RAVNOVESJE MED DELOM IN DRUŽINO

Nerazumno je, da od sebe pričakujete, da boste naredili vse kar podjetje zahteva in bili še »perfekt« mama, kot si želite biti svojim otrokom. Resnica je, da lahko vse naredite, če spremenite svojo definicijo ravnovesja. So trenutki, ko poslu posvetite več časa in seveda obratno. Na koncu se vse uravna. Del tega, da ste podjetnica in mama je to, da se dobro počutite tudi takrat, ko morate hitro spremeniti načrt. Torej sprostite se, imejte vero vase in delujte korak za korakom.

7.       NE PRIMERJAJTE SE Z DRUGIMI

Če se vam zgodi, da boste začele razmišljati kako je moškim lažje pri vodenju podjetja, vas bo to vodilo v zanko večnega primerjanja z moškimi, ki imajo svoje asistentke, ki zanje naredijo večino dela, ali pa z moškimi, ki imajo doma žene, ki poskrbijo za gospodinjstvo, otroke, oprano perilo, kuhanje, domače naloge, domače ljubljenčke ali z moškimi, ki »imajo veze«v gospodarstvu... Ne počnite tega! Če bi se že »morale« s kom primerjati, bi se lahko z ženskami, ki so doma gospodinje in niso v podjetniških vodah, ali podjetnicami brez otrok ali ženskami, ki jih podpirajo bogati možje, vendar to ne bi spremenilo dejstva, da je za večji uspeh potrebno delati več, pametneje in dlje. Če se postavljate v vlogo »uboga jaz«, vas to vodi le k odlašanju, dvomu in negativnemu razmišljanju. Morda pa celo ugotovite, da so naši mali »stresorji« (naši otroci) velika inspiracija za naslednji produkt ali storitev ali medijsko kampanjo.

8.       NAREDITE SI URNIK, KI VAM USTREZA

Do svojega časa bodite disciplinirane. Vstanite dovolj zgodaj, da boste nekaj časa zjutraj v miru preživele z otroki. Jutranji pogovor in skupni zajtrk vam lahko da energijo za cel dan. Ravnajte se po svojem ritmu in si dogovorite sestanke v tistem času ko ste najbolj produktivne. Vmes se sproščajte, pa četudi je to hiter pol-urni tek ali trening v fitnesu, ki bo zbistril vaše misli. Ugotovite kaj vam ustreza in si to dajte kot prioriteto.

Ste našle kaj zase? Si želite napredovati in biti še boljše? Si želite še več takšnega znanja?

Nekaj odličnih idej lahko najdete, če se registrirate na brezplačen 2-urni dostop na naši platformi BigU akademije, na naslovu:

http://maja_stefanec.biguacademy.com/brezplacna_registracija/

MAJA ŠTEFANEC, ponosna ambasadorka BigU akademije

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.